Terugblik op lezing over Hospice De Mare van 13 februari 2024

13 Feb 2025 Leiderdorp 14.30 uur Scheppngskerk, Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp

Dinsdagmiddag 13 februari waren zo’n 65 belangstellenden naar een lezing over de nieuwe hospice in Leiderdorp afgekomen. Spreker was oud-huisarts Roeland van Velzen, voorzitter van het bestuur van de hospice.Belangstellenden hospice lezing

Het begrip hospice is al oud. Reizigers, met name pelgrims, konden voor verzorging terecht in een hospitium dat onderdeel van een klooster was. Dat ontwikkelde zich door de eeuwen tot een plek waar armen en behoeftigen zorg konden ontvangen en uiteindelijk tot het ons bekende hospitaal, ziekenhuis. De hospice zoals wij die nu kennen, bestaat nog niet zo lang. Pas in 1985 werd in Nieuwkoop de eerste hospicewoning van Nederland geopend. De geschiedenis van de Leiderdorpse hospice is lang en staat beschreven op de website van de hospice. Daar wordt ook duidelijk hoe de hospice aan de naam ‘De Mare komt.

De heer van Velzen gaf een duidelijk verhaal over de totstandkoming van het nieuwe gebouw aan de Hoogmadeseweg met mooie plaatjes van het beoogde resultaat. Opvallende details zijn, dat de zes gastenkamers ieder een eigen uitgang naar de tuin krijgen. Hierdoor is het voor familie en vrienden altijd mogelijk om op bezoek te komen zonder door de openbare ruimtes van het gebouw te hoeven gaan (wat in corona-tijd dus niet was toegestaan). En in drie kamers wordt het voor een partner mogelijk om te overnachten.

Vragensteller hospice lezingHospice ‘De Mare’ kan ook verpleegkundige zorg verlenen, zodat zowel gasten die geen extra zorg nodig hebben, als gasten die daar wel behoefte aan hebben, opgevangen kunnen worden.

Vrijwilligers zijn natuurlijk onontbeerlijk; zie daarvoor op hospicedemareleiderdorp.nl/vrijwilligers.

Na de lezing was er nog ruime gelegenheid tot het stellen van vragen. Tenslotte bedankte dagvoorzitter Ellis Groothoff de heer van Velzen voor zijn boeiende verhaal met een flesje wijn en een donatie voor hospice ‘De Mare’.

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden