Hulpverlening in Polen en Oekraïne.

12 Apr 2023 Groningen 14:30 uur Mennozaal van de Doopsgezinde Gemeente aan de Oude Boteringestraat 33 9712 GD Groningen

Ledenmiddag 12 april

Voor deze ledenmiddag heeft het bestuur Klaas Wildeboer uitgenodigd. Behalve dat hij voorzitter is van de PCOB afdeling Zuidhorn, zet hij zich al geruime tijd in voor hulpverlening aan ziekenhuizen in Polen. Onze gast zal ons vertellen hoe hij sinds 1987 als voorzitter en initiator van de stichting Medische hulp Nederland-Polen betrokken bij de advisering van de twee ziekenhuizen in Oświęcim, zoals Auschwitz tegenwoordig heet.

Hulp aan Oekraïense vluchtelingen
Daarnaast verzocht de burgemeester van Oświęcim Klaas Wildeboer in maart vorig jaar of hij kon helpen bij de eerste opvang van vluchtelingen uit Oekraïne: in één week tijd werden er 200 vluchtelingen, vooral vrouwen met kinderen, opgevangen bij Poolse gezinnen. Het aantal zou snel stijgen en Polen dreigde te bezwijken onder de opvang. Op dit moment worden in Polen wisselend ongeveer 4,5 miljoen vluchtelingen opgevangen.

Hulpverleningen rechtstreeks aan het front in Oekraïne
Door de goede contacten die zijn opgebouwd tijdens hulpgoederentransporten naar Polen is Klaas Wildeboer in contact gekomen met een Poolse hulpverlener die via een Duitse hulporganisatie rechtstreekse transporten tot diep in Oekraïne verzorgt, tot vrijwel direct aan het front.

Tot slot
De natuur en de cultuur in Polen zijn prachtig en indrukwekkend, o.a. het Tatragebergte en de stad Krakau. Ook hier wil onze gastspreker graag over vertellen. Ik ben ervan overtuigd dat we een zeer informatieve, maar bovenal inspirerende middag mogen beleven.

Sylvia Oosterhuis

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden