Het belang van bewegen.

14 Feb 2024 Groningen 14:30 uur Emmaüskerk Ra 4 9733 HS Groningen

Het belang van bewegen voor gezond ouder worden

Lezing Mathieu de Greef, bewegingswetenschapper

Veroudering is een langdurig proces.  Vanaf ons 30e levensjaar begint het proces van veroudering. Dit proces kenmerkt zich door een afname van het aantal cellen waaruit ons lichaam bestaat, een afname van biologische regulatiemechanismen zoals bijvoorbeeld bloeddruk, balansvermogen en slaap-waakritme, en een toename van chronische aandoeningen. Omdat onze levensverwachting steeds verder toeneemt, verandert ons toekomstperspectief. Er bestaat steeds meer behoefte en noodzaak om zolang mogelijk vitaal te blijven om op die manier actief aan het leven te kunnen blijven deelnemen.

Veroudering is geen ziekte, maar een slijtageproces die we met een gezonde leefstijl kunnen beïnvloeden. Door een gezonde leefstijl vertragen we het proces van veroudering. Een gezonde leefstijl heeft niet alleen betrekking op voldoende bewegen en voldoen aan voedingsrichtlijnen, maar ook op het onderhouden van sociale contacten en het krijgen van voldoende ontspanning. 

Bewegen heeft aantoonbare effecten op het bevorderen van gezond ouder worden. Speciaal voor ouderen zijn er beweegrichtlijnen die afgestemd zijn op diverse fysiologische veranderingsprocessen in ons lichaam. Hierdoor waardoor we langer in staat zijn onze fysieke en cognitieve vitaliteit te bewaren. Bovendien wordt steeds duidelijker dat een gezonde leefstijl niet alleen invloed heeft op het behoud van onze fysieke fitheid zoals kracht, uithoudingsvermogen, coördinatievermogen en metabole fitheid, maar ook dat bewegen onze cognitie functies zoals bijvoorbeeld het geheugen, de reactiesnelheid, de verwerkingssnelheid en de ruimtelijke oriëntatie bevordert. Maar ook de aanmaak van hormonen en de werking ervan, het slaap-waak ritme en de weerstand in de vorm van ons immuunsysteem worden beïnvloed door bewegen.

U bent van harte welkom

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden