17 oktober 2022 – Docufilm operatie Pegasus

17 Oct 2022 Ede/Lunteren 14:30 Pathé, Laan der Verenigde Naties 150 te Ede

Op maandagmiddag 17 oktober 2022 hebben we  een voorstelling van de bijzondere docufilm over de operatie Pegasus in Pathé Ede, Laan der Verenigde Naties 150, Ede.

Achtergrond
Na de nederlaag bij Arnhem bleven veel militairen achter aan de noordzijde van de Rijn. Sommigen wisten zich te verbergen voor de Duitsers, anderen wisten te ontsnappen nadat ze gevangen waren genomen. Veel van hen werden opgevangen en verborgen door het plaatselijke verzet op en rond de Veluwe.

Toen duidelijk werd dat het geallieerde leger niet snel zou oprukken over de Rijn, werd een plan gemaakt om de vele achtergebleven militairen te evacueren naar bevrijd gebied over de Rijn.

Operatie Pegasus I in de nacht van 22 op 23 oktober 1944 was een succes, waarbij meer dan honderd mensen geëvacueerd werden. Het is één van de grootste succesverhalen van het Nederlandse verzet in Tweede Wereldoorlog.

Docufilm
Herman Rolleman maakte hierover de documentaire Pegasus. De verhalen van onder andere mevrouw Janssen en Herman van der Kaa staan hierin centraal. In de schuur van Janssen doken ruim 50 militairen onder. Herman van de Kaa was koerier. De documentaire geeft ook het verhaal van majoor Tony Hibbert van de eerste Britse luchtlandingsdivisie. Hij is een van de weinigen die daadwerkelijk op de brug bij Arnhem zijn geweest.

Met hulp van veel vrijwilligers is een nauwkeurige reconstructie van de gebeurtenissen gemaakt die aan de ontsnapping vooraf gingen en is de operatie zelf in beeld gebracht. Net of je er zelf bij bent.

Voor wie?
Iedereen kan zich hiervoor aanmelden. Het aantal deelnemers is afhankelijk van de zaalruimte. Bij meer aanmeldingen dan het aantal plaatsen hebben leden van de PCOB afdelingen Ede, Bennekom en Lunteren en KBO-Ede en hun introducés voorrang.

Kosten
De kosten voor het bijwonen van deze voorstelling zijn € 9,00 per persoon. U betaalt dat door het bedrag over te maken op bankrekening NL 27 RABO 0103 5960 54 t.n.v. PCOB-afdeling Ede. Vermeld in de omschrijving: Pegasus.

Aanmelden
Aanmelden kan door een mailbericht te sturen naar het e-mailadres pegasus-ede@pcob50plus.nl. De aanmelding is pas definitief als er betaald is.

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden