Verslagen

6 sep 2022 Landelijk

Verslag Kerstmiddag op 21 december 2022 in een zaal van de Kruiskerk die we gezellig in kerstsfeer hebben aangekleed.

Deze middag worden we hartelijk verwelkomd door onze voorzitter Joke Veenstra. In het bijzonder een welkom aan de spreker van vanmiddag verhalenverteller Jan Wiersma, die voor ons deze middag zal verzorgen. Daarna opent Joke de middag met gebed. En geeft het woord aan de spreker.

We beginnen met het zingen van “Komt allen te samen”. De pianobegeleiding is in handen van Els Snel. Dan geeft Jan een inleiding over het thema “delen” en vertelt een kort verhaal over “Waar is God? “. Het is een verhaal over de tweede wereldoorlog. Het bombardement van Rotterdam. Over verschil tussen arm en rijk. Het gaat over een vrouw van goede stand die een jongetje tegenkomt die geen goede kleding en schoenen draagt. Ze neemt hem mee naar de winkel en koopt nieuwe kleding en schoenen voor hem. Het jongetje zegt tegen haar “Bent u God? “. “Nee” zegt de vrouw: “Ben ik niet: God is rondom ons “.

Daarna zingen we een lied en leest Jan een gedicht over Advent van Nel Benschop. In de pauze is er koffie/ thee met wat lekkers. Na de pauze zingen we het “Stille nacht” en krijgen daarbij een uitleg over het ontstaan van dit lied. Jan leest nog een gedicht over “uitdelen”.

En zingen we nog een lied. Het verhaal wat Jan vertelt gaat over: “De wondere kerst van

Vadertje Panov”. Met daarbij een power point presentatie.

Hierbij een verkorte impressie van het verhaal: Panov is een arme schoenmaker en hij woont alleen. Hij denkt aan het verhaal  van de geboorte van Jezus en mijmert dat als Jezus bij hem zou komen hij niets zou hebben om aan hem te geven. Wanneer hij in zijn stoel in slaap valt hoort hij een stem die tegen hem zegt: “Panov je wilde toch zo graag dat er iemand langs kwam: Je had graag gewild dat Ik naar je winkel was gekomen en dat je Mij iets had kunnen geven. Let morgen goed op de straat en Ik zal zal komen. Doe je best om Mij te herkennen, want Ik zal mijn naam niet zeggen”. De volgende dag ziet Panov een oude straatveger. Hij nodigt hem uit en geeft hem een kop koffie. Daarna ontmoet hij een jonge vrouw met een baby. Ze heeft het koud en Panov vraagt haar om binnen te komen. De baby krijgt warme melk, en nog een paar schoentjes die hij vroeger voor zijn zoontje gemaakt heeft. De vrouw is heel blij met dit geschenk. Na deze ontmoetingen kijkt vader Panov aandachtig naar alle mensen in de straat. Naar sommige lacht hij, tegen anderen knikt hij en bedelaars geeft hij wat geld of een stukje brood. Als het donker wordt steekt Panov verdrietig zijn olielamp aan. Hij had zo graag gewild dat Jezus was gekomen. Door zijn tranen heen meent Panov dat hij een groep mensen door de winkel ziet lopen. De straatveger is er, de vrouw met haar kind en verder iedereen die hij die dag gezien en gesproken heeft. Terwijl ze naar hem toelopen fluisteren ze stuk voor stuk: “Heb je Me niet gezien, vadertje Panov? “. “Wie ben je “roept de oude schoenmaker, “wie ben je, zeg het me”. Op dat moment hoort hij de stem van de vorige nacht: De stem zegt; “Beste Panov , je hebt Me gezien? . Ik was de straatveger en de jonge vrouw met de baby. Ik had honger en jij gaf Me te eten. Ik had dorst en jij gaf Me te drinken, Ik had het koud en jij liet Me binnen. Wat jij vandaag hebt gegeven aan hulp en steun,dat heb je aan Mij gegeven ! “. Vadertje Panov beseft ineens: Hij is dus toch gekomen. En zijn gezicht straalt op dat moment als de zon!

Na dit verhaal nog een gedicht over “delen”en wordt afgesloten met dankgebed. En aansluitend het “Ere zij God “gezongen.

Daarna sluiten we de middag af met een  gezellig samenzijn met een hapje en een drankje!

Wietske Kooijker

Hier komt alle tekst van het verslag van woensdag.

Praat mee en word lid!

De PCOB behartigt uw belangen als senior. En inspireert u om mee te denken over de toekomst. Of het nu gaat om zorg, welzijn of wonen, inkomen of pensioen.

Lid worden