Eenzaamheid onder ouderen

“Ik loop slecht, ben niet meer mobiel. Ik kan moeilijk ergens heen. Dokter en dominee hebben ook gezegd dat ik onder de mensen moet blijven en niet moet versomberen.”

Liefst een derde van de 55-plussers in Nederland heeft last van eenzaamheidsgevoelens. Dat blijkt uit onderzoek van de PCOB. Om eenzaamheid aan te pakken, is de PCOB lid van Coalitie Erbij, een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties. De Coalitie Erbij initieert, faciliteert en stimuleert samenwerking tussen mensen die zich bezighouden met eenzaamheid.

Gevolgen van eenzaamheid onder ouderen

Nederland kent een dubbele vergrijzing. Het aantal ouderen neemt toe én mensen worden steeds ouder. Naarmate mensen ouder worden en meer fysieke problemen krijgen, hebben ze steeds minder contacten met anderen. Ze verliezen hun partner en hun leeftijdsgenoten. En omdat ze minder mobiel worden, zoeken ze het contact ook minder op. Eenzaamheidsgevoelens belemmeren ouderen in hun functioneren. Eenzaamheid kan leiden tot psychische problemen zoals angst en depressieklachten. Ook kunnen fysieke klachten toenemen. Andere mogelijke gevolgen zijn vervuiling, overlast en betalingsachterstanden. Voor het welzijn van de ouderen is het noodzakelijk hen uit het isolement te halen.

De strijd van de PCOB tegen eenzaamheid

De PCOB is aangesloten bij Coalitie Erbij, Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Met Coalitie Erbij zetten maatschappelijke organisaties zich samen in om eenzaamheid te voorkomen of te verminderen. Coalitie Erbij voert campagne, vergaart en verspreidt kennis over eenzaamheid en ondersteunt samenwerking. Belangrijke terugkerende activiteiten zijn de Week tegen Eenzaamheid, het Nationaal Eenzaamheid Congres, de Nationale Eenzaamheid Prijs, Kom erbij Festivals en De Langste Eettafel van Nederland. 

> Lees hier meer over de Coalitie Erbij

Project Coalitie Erbij

Op de website van Coalitie Erbij leest u meer over de strijd van PCOB tegen eenzaamheid.

Nieuws

Wow_spot1_tafel

‘Waardig ouder worden’ volop in de schijnwerpers met nieuwe film

De oproep om het manifest Waardig ouder worden te steunen vindt steeds meer navolging. Politieke partijen, maatschappelijke organisaties en burgers steunen het manifest. Vrijdag 3 februari gaf ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers de campagne op televisie bij Omroep MAX een extra impuls [..]

Lees verder

DE BEELDREDAKTIE / JOYCE VAN BELKOM
T.B.V. PCOB PERSPECTIEF 04/2017
RUBRIEK "ONDERTUSSEN IN..."
DE ARK TE KRIMPEN A/D IJSSEL D.D. 18.01.2017
Bij de afdeling Krimpen aan den IJssel vind het beweegprogramma 'Oefen je Vitaal' plaats. In De Ark kwam de groep ouderen bij elkaar voor een kennismaking en de test. Zij kregen een instructieboek mee met oefeningen en worden over drie maanden opnieuw getest om te kijken of hun conditie, lenigheid en evenwichtgevoel erop vooruit is gegaan.

PCOB’ers komen in beweging met Oefen je Vitaal!

“Erg leuk en erg vol”, beschrijft trainer Marjan Tromp de allereerste bijeenkomst van Oefen je Vitaal in Krimpen a/d IJssel. “De deelnemers waren enthousiast en hadden veel zin om met de oefeningen thuis aan de slag te gaan!” 18 januari was de aftrap van het beweegprogramma in Krimpe [..]

Lees verder

Waardig oud worden

KBO-PCOB presenteert manifest om waardig ouder te worden

In een breed gedragen manifest pleiten ChristenUnie, SP en CDA, KBO-PCOB, Omroep MAX, maatschappelijke organisaties en een groot aantal bekende Nederlanders voor een aantal actiepunten waardoor het welzijn en kwaliteit van leven van ouderen weer kan toenemen. In het manifest pleiten deze par [..]

Lees verder