Financiën: inkomen en pensioen voor ouderen

thema financiën

Hoe zit het met mijn AOW en mijn pensioen? Heb ik straks nog wel genoeg geld om te besteden? Heel veel senioren en ouderen in Nederland stellen zichzelf deze vragen.

De factoren van koopkracht

Hoeveel geld heeft u maandelijks te besteden? Wat is úw koopkracht? Dit hangt af van uw inkomen enerzijds én uw kosten anderzijds. Factoren die daarbij een rol spelen zijn onder meer: vaste lasten (woninghuur, verzekeringen, energielasten), zorgkosten en fiscale maatregelen. Van invloed zijn ook de hoogte van de renterekening (die weer effect heeft op de hoogte van de pensioenpremie) en de rekenregels van de Nederlandsche Bank (DNB) voor pensioenen. En ook de prijzen van uw dagelijkse boodschappen zijn van invloed op uw koopkracht. 

Financiën: inkomen en pensioen

De PCOB komt op voor een welvaartsvast AOW, een rechtvaardig pensioenstelsel en behoud van koopkracht. Ook vinden we het belangrijk dat er in Nederland solidariteit is tussen rijk en arm, gezond en ziek en oud en jong. Wij volgen al deze ontwikkelingen op de voet en ondernemen zo nodig actie. Met als doel: kwaliteit van bestaan en een zinvol en waardig leven.

Samen met andere ouderenorganisaties

Voor de thema’s ‘Inkomen & Koopkracht’ en ‘Pensioen’ werkt de PCOB nauw samen met de ouderenorganisaties Unie KBO, NVOG en NOOM. Samen komen we op voor de kwaliteit van bestaan van mensen in de derde en vierde levensfase, opdat zij zinvol en waardig leven.

Lees meer over:

> De PCOB onderzocht de opvattingen van leden en verwoordde ze in een manifest voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 en de gemeenteraadsverkiezingen van het jaar daarna. U leest er meer over in het Verkiezingendossier.

Nog geen lid?

De PCOB zet zich in voor inkomen, pensioen en koopkracht. Wilt u op de hoogte blijven en bent u nog geen lid van de PCOB? Geen probleem. U kunt zich eenvoudig inschrijven voor een lidmaatschap. Dit kan ook telefonisch: 038 – 422 55 88.

Nieuws

Contant-geld-PCOB-1024x768-1024x768

Pak armoede werkloze ouderen aan

Het herstel van de economie gaat aan veel werkloze senioren voorbij. Wie zijn baan kwijtraakt op latere leeftijd, heeft grote kans in de bijstand te belanden. KBO-PCOB pleit daarom voor maatregelen door het nieuwe kabinet. Sinds 2016 vinden meer mens [..]

Lees verder

Belastingdienst_Amsterdam_2_vierkant-1024x916

Post Belastingdienst ook na twee jaar nog op papier

Vorige week nam de Tweede Kamer een motie aan van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, waarin hij de regering vraagt om de gewenningsperiode van twee jaar los te laten en post van de Belastingdienst ook daarna zowel op papier als digitaal te blijven verzenden. Het meldpunt [..]

Lees verder